Beslaglegging en executie

Beslaglegging en executie

Wanneer een debiteur niet vrijwillig betaalt, kan beslaglegging op de eigendommen of bezittingen van de debiteur een effectieve manier zijn om betaling af te dwingen. Beslag kan op verschillende bezittingen worden gelegd, waaronder op een bankrekening, op een onroerend goed (bedrijfsgebouw of woning), op roerende zaken (voertuigen, voorraad), op aandelen in een onderneming, loon (salaris) of op vorderingen op derden (bijvoorbeeld op openstaande facturen of schulden die de debiteur van derden ontvangt).

Nadat het veroordelend vonnis is uitgesproken, moet het vonnis ten uitvoer worden gelegd. Dit houdt in dat de in beslag genomen goederen eventueel worden verkocht om de vordering te voldoen.

Executie buitenlands arbitraal vonnis

De executie van een buitenlands vonnis kan aanzienlijk complexer zijn dan de uitvoering van een binnenlands vonnis, vanwege de internationale aspecten die hierbij komen kijken. Het proces is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de nationale wetgeving, internationale verdragen en de mate van samenwerking tussen de betrokken landen.

Om een buitenlands vonnis in Nederland te kunnen executeren moet, enkele uitzonderingen daargelaten, eerst verlof zijn verleend door een Nederlandse rechter. Een dergelijke verlofprocedure wordt een exequaturprocedure genoemd. Het doel van de exequaturprocedure is om ervoor te zorgen dat een buitenlandse uitspraak dezelfde kracht heeft als een nationale uitspraak.

Voor landen binnen de Europese Unie (EU) geldt vanaf 2015 de Europese Verordening 1215/2012 van de Raad van 12 december 2012 (Brussel I-bis), als opvolger van de Verordening (EG) Nr 44/2001 van de Raad van 22 december 2000 (Brussel I), die de procedures voor de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken vereenvoudigt. Als er sprake is van niet-betwiste vorderingen (wanneer de vordering wordt erkend, als deze niet wordt weersproken of als de gedaagde niet in de procedure verschijnt na daartoe te zijn opgeroepen) kan de Europese betalingsbevelprocedure een uitkomst bieden. Deze procedure is een gestandaardiseerde juridische procedure binnen de Europese Unie (EU) waarmee een schuldeiser snel en efficiënt een betaling kan afdwingen van een schuldenaar in een andere EU-lidstaat.

China is een lidstaat van de New York Conventie van 1958, ook wel de Verdrag van New York genoemd. Dit verdrag regelt de internationale erkenning en uitvoering van arbitragevonnissen. Om een arbitragevonnis uit China in Nederland ten uitvoer te laten leggen, moet de Nederlandse rechtbank eerst oordelen of de buitenlandse arbitraal uitspraak voldoet aan de gronden die zijn vastgelegd in de Conventie, alsmede aan de relevante bepalingen in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Indien de rechtbank het vonnis erkent, wordt het arbitraal vonnis officieel omgezet in een in Nederland uitvoerbaar vonnis. Yuen Law Firm biedt deskundige begeleiding, zodat uw vorderingen snel en effectief kunnen worden geïnd.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.